Blog single

BezglutenowePesto z bazylii

Pachnąca, aromatyczna, zielona bazylia. Nie może jej zabraknąć z waszym przydomowym ogródku. A jeśli go nie macie, to w doniczce na parapecie okna.

Zastosowań bazylii jest wiele, ale ja najbardziej lubię ją pod postacią pesto. Dodaję je do makaronu, ryżu, na grzankę z chleba na zakwasie. Można też chrupać nachos z odrobiną bazyliowego pesto. Jest pysznie i chce się więcej! W oryginalnym przepisie na pesto znajdziecie ser parmezan. U mnie ser zastąpiły nieaktywne płatki drożdżowe. To bogactwo witaminy B12 a suplementacja jej konieczna jest gdy nie jecie mięsa. Do tego płatki drożdżowe pachną i w smaku zbliżone są do parmezanu więc wasz portfel nie odczuje zakupu tak bardzo, zwłaszcza gdy staniecie się fanami zielonego pesto.

Składniki:

  • pęczek bazylii lub jedna doniczka
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek (miarka 125 ml)
  • 5 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  1. Do blendera włożyć listki bazylii, ja dodaję także łodyżki.
  2. Czosnek obrać z łupiny i drobno pokroić.
  3. Dodać orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, oliwę i czosnek oraz sól i pieprz.
  4. Wszystkie składniki zblendować. Sprawdzić czy jest dobrze doprawione.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us