Blog single

BezglutenoweCiastka bananowe z mango dla Martyny

Ciastka dedykowane Martynie – miłośniczce w pierwszej kolejności mango, potem bananów i czekolady, którą też nie pogardzi. Stworzenie ciastek okazało się wyzwaniem bo ciastka muszą być jeszcze bezglutenowe.

Ponieważ darzę Martynę ogromną sympatią podeszłam do tematu z ogromnym zaangażowaniem i oprócz w/w składników włożyłam w nie jeszcze odrobinę swojego ❤️ . Mam nadzieję, że je w nich wyczuje.

Składniki:

  • 150g mąki ryżowej
  • 250g mąki kasztanowej
  • 100g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 50g suszonego mango
  • 50g czekolady – u mnie na napoju ryżowym
  1. Obie mąki przesiać przez sito do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, roztopione masło i wodę.
  2. Banany zmiksować i dodać do mąk.
  3. Mango pokroić na małe kawałki, dodać do składników znajdujących się w misce. Na koniec dodać ocet.
  4. Wszystkie składniki połączyć do uzyskania zwartej masy.
  5. Ciasto włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
  6. Piekarnik nagrzać do 200⁰C.
  7. Ciasto wyjąć z lodówki, porcje rozwałkować na grubość 5mm, wycinak kółka, ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 10 minut.
  8. Czekoladę rozpuścić i gdy ciastka przestygną udekorować je nią.

Smacznego!


Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us