Bezglutenowe,  Słodkości

Ciastka bananowe z mango dla Martyny

Ciastka dedykowane Martynie – miłośniczce w pierwszej kolejności mango, potem bananów i czekolady, którą też nie pogardzi. Stworzenie ciastek okazało się wyzwaniem bo ciastka muszą być jeszcze bezglutenowe.

Ponieważ darzę Martynę ogromną sympatią podeszłam do tematu z ogromnym zaangażowaniem i oprócz w/w składników włożyłam w nie jeszcze odrobinę swojego ❤️ . Mam nadzieję, że je w nich wyczuje.

Składniki:

  • 150g mąki ryżowej
  • 250g mąki kasztanowej
  • 100g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 50g suszonego mango
  • 50g czekolady – u mnie na napoju ryżowym
  1. Obie mąki przesiać przez sito do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, roztopione masło i wodę.
  2. Banany zmiksować i dodać do mąk.
  3. Mango pokroić na małe kawałki, dodać do składników znajdujących się w misce. Na koniec dodać ocet.
  4. Wszystkie składniki połączyć do uzyskania zwartej masy.
  5. Ciasto włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
  6. Piekarnik nagrzać do 200⁰C.
  7. Ciasto wyjąć z lodówki, porcje rozwałkować na grubość 5mm, wycinak kółka, ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 10 minut.
  8. Czekoladę rozpuścić i gdy ciastka przestygną udekorować je nią.

Smacznego!