Bezglutenowe,  Słodkości,  Z dodatkiem lawendy

Laddu – hinduski przysmak

Laddu to indyjskie słodycze, jedzone zwłaszcza podczas hinduskich świąt i uroczystości. W oryginalnym przepisie z masy formuje się kulki. U mnie są to kostki. Takie jakby krówki ….

Do Laddu możecie dodawać pistacje, rodzynki i inne bakalie. Co kto lubi. Na pewno nie może zabraknąć masła klarowanego – ghee. Ghee nierozerwalnie związane jest z kuchnią ajurwedyjską. Moje Laddu udoskonaliłam dodając syrop lawendowy. W możecie go zastąpić syropem klonowym lub cukrem pudrem.

Dziękuję @Dietoharmonia za inspirację!

Składniki:

  • 60g masła klarowanego ghee
  • 100g mąki z ciecierzycy
  • 50ml syropu lawendowego (lub klonowego)
  • 2 szczypty soli himalajskiej
  1. Na maśle uprażyć na małym ogniu mąkę z ciecierzycy, cały czas mieszając, przez ok. 10-15 min, aż mąka zmieni delikatnie kolor i wydobędzie orzechowy aromat.
  2. Wlać syrop lawendowy i dodać sól. Dokładnie wszystko wymieszać
  3. Podgrzewać jeszcze ok. 2 minuty.
  4. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
  5. Pokroić na małe kawałki.

Smacznego!