Laddu – hinduski przysmak
Laddu to indyjskie słodycze, jedzone zwłaszcza podczas hinduskich świąt i uroczystości. W oryginalnym przepisie z masy formuje się kulki. U mnie są to kostki. Takie jakby krówki ….
Do Laddu możecie dodawać pistacje, rodzynki i inne bakalie. Co kto lubi. Na pewno nie może zabraknąć masła klarowanego – ghee. Ghee nierozerwalnie związane jest z kuchnią ajurwedyjską. Moje Laddu udoskonaliłam dodając syrop lawendowy. W możecie go zastąpić syropem klonowym lub cukrem pudrem.
Dziękuję @Dietoharmonia za inspirację!
Składniki:
- 60g masła klarowanego ghee
- 100g mąki z ciecierzycy
- 50ml syropu lawendowego (lub klonowego)
- 2 szczypty soli himalajskiej
- Na maśle uprażyć na małym ogniu mąkę z ciecierzycy, cały czas mieszając, przez ok. 10-15 min, aż mąka zmieni delikatnie kolor i wydobędzie orzechowy aromat.
- Wlać syrop lawendowy i dodać sól. Dokładnie wszystko wymieszać
- Podgrzewać jeszcze ok. 2 minuty.
- Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
- Pokroić na małe kawałki.
Smacznego!