Blog single

BezglutenoweLaddu – hinduski przysmak

Laddu to indyjskie słodycze, jedzone zwłaszcza podczas hinduskich świąt i uroczystości. W oryginalnym przepisie z masy formuje się kulki. U mnie są to kostki. Takie jakby krówki ….

Do Laddu możecie dodawać pistacje, rodzynki i inne bakalie. Co kto lubi. Na pewno nie może zabraknąć masła klarowanego – ghee. Ghee nierozerwalnie związane jest z kuchnią ajurwedyjską. Moje Laddu udoskonaliłam dodając syrop lawendowy. W możecie go zastąpić syropem klonowym lub cukrem pudrem.

Dziękuję @Dietoharmonia za inspirację!

Składniki:

  • 60g masła klarowanego ghee
  • 100g mąki z ciecierzycy
  • 50ml syropu lawendowego (lub klonowego)
  • 2 szczypty soli himalajskiej
  1. Na maśle uprażyć na małym ogniu mąkę z ciecierzycy, cały czas mieszając, przez ok. 10-15 min, aż mąka zmieni delikatnie kolor i wydobędzie orzechowy aromat.
  2. Wlać syrop lawendowy i dodać sól. Dokładnie wszystko wymieszać
  3. Podgrzewać jeszcze ok. 2 minuty.
  4. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
  5. Pokroić na małe kawałki.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us