Bezglutenowe,  Na odporność

Pasta z kurkumy

Kurkuma – przyprawa, która powinna znaleźć się w każdym domu. Ma ogrom właściwości. Działa jak naturalny antybiotyk, ma właściwości przeciwzapalne. Chroni nasz organizm przed bakteriami i wirusami.

Najlepiej jeśli poddamy ją obróbce termicznej. Wtedy jej działanie będzie mega silne. Gdy poczujecie, że wasz organizm potrzebuje wsparcia – kurkuma przyjdzie wam z pomocą. W sytuacjach kryzysowych polecam dodać pastę z kurkumy do kilku plasterków świeżego imbiru i zalać wrzątkiem. Pić po lekkim przestudzeniu.

Składniki:

  • 2 łyżki sproszkowanej kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/3 szklanki wody
  1. Wodę zagotować, dodać kurkumę i pieprz.
  2. Gotować przez 8 minut, cały czas mieszając. W razie potrzeby, gdyby pasta była zbyt gęsta, można dodać trochę wody.
  3. Pasta powinna być zwarta.
  4. Przełożyć do szklanego pojemniczka i przechowywać w lodówce do 3 tygodni).

Na zdrowie!