Blog single

ObiadyPlacki z cukinii

Pyszne, w tym czasie najlepsze – bo cukinia jest młoda i jędrna. To jeden z tych obiadów, przy którym się nie napracujecie a smakować będzie wszystkim.

Placki z cukinii robię od dawna. Aby rodzinie się nie znudziły dodaję inne warzywa – ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki. Spróbujcie, poeksperymentujcie.

Składniki:

  • 3 łyżki mąki orkiszowej ( typ 550 -1080) lub dowolnej bezglutenowej
  • 1 jajko od szczęśliwych kurek
  • 300 g cukinii
  • 1/4 niedużej cebuli
  • świeży szczypiorek (1 łyżka)
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • sól i mielony pieprz
  • olej kokosowy/ ryżowy/ masło klarowane do smażenia (do wyboru)
  1. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem.
  2. Odważyć potrzebną ilość cukinii (nie więcej!). Umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę .
  4. Cukinię i cebulę delikatnie odcisnąć na sicie lub w dłoniach z nadmiaru wody.
  5. Cukinię i cebulę oraz posiekany szczypiorek dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
  6. Doprawić solą (ok 1 łyżeczki) i pieprzem.
  7. Na patelnię wrzucić pestki słonecznika, podprażyć od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką aż poczujemy lekki orzechowy zapach; Zsypać pestki z patelni do miseczki.
  8. Na tą samą rozgrzaną patelnię wlać olej lub oliwą. Nakładać po łyżce (nie więcej!) masy i smażyć placuszki przez około 2 – 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.
  9. Układać na chwilę na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  10. Podawać posypane prażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us