Obiady

Placki z cukinii

Pyszne, w tym czasie najlepsze – bo cukinia jest młoda i jędrna. To jeden z tych obiadów, przy którym się nie napracujecie a smakować będzie wszystkim.

Placki z cukinii robię od dawna. Aby rodzinie się nie znudziły dodaję inne warzywa – ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki. Spróbujcie, poeksperymentujcie.

Składniki:

  • 3 łyżki mąki orkiszowej ( typ 550 -1080) lub dowolnej bezglutenowej
  • 1 jajko od szczęśliwych kurek
  • 300 g cukinii
  • 1/4 niedużej cebuli
  • świeży szczypiorek (1 łyżka)
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • sól i mielony pieprz
  • olej kokosowy/ ryżowy/ masło klarowane do smażenia (do wyboru)
  1. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem.
  2. Odważyć potrzebną ilość cukinii (nie więcej!). Umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę .
  4. Cukinię i cebulę delikatnie odcisnąć na sicie lub w dłoniach z nadmiaru wody.
  5. Cukinię i cebulę oraz posiekany szczypiorek dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
  6. Doprawić solą (ok 1 łyżeczki) i pieprzem.
  7. Na patelnię wrzucić pestki słonecznika, podprażyć od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką aż poczujemy lekki orzechowy zapach; Zsypać pestki z patelni do miseczki.
  8. Na tą samą rozgrzaną patelnię wlać olej lub oliwą. Nakładać po łyżce (nie więcej!) masy i smażyć placuszki przez około 2 – 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.
  9. Układać na chwilę na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  10. Podawać posypane prażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!