Bezglutenowe,  Obiady,  Przekąski,  Śniadania

Naleśniki jaglane

Kasza jaglana przemycona w naleśnikach. Pysznie, zdrowo, wyjątkowo. Naleśniki – lubimy je wszyscy. Czasem nam nie wychodzą, ale te udają się wszystkim!

Delikatne i sprężyste, z dodatkiem pesto, musu z owoców, awokado …. można wybierać i przebierać. Zróbcie raz a już zawsze gościć będą w waszych domach.

Czas przygotowania:

  • 10 minut ugotowanie kaszy jaglanej – można zrobić to dzień wcześniej
  • 5 minut przygotowanie ciasta
  • 10 minut smażenie

Składniki na 5-6 naleśników:

  • 12 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej – 1 szklanka suchej
  • 8 łyżek mąki z tapioki
  • 250ml napoju roślinnego, np. migdałowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
  • odrobina masła klarowanego do smażenia
  1. Wrzucić do blendera ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę z tapioki, dodać napój roślinny, masło ghee i jajka. Zblendować.
  2. Na patelnię włożyć odrobinę masła, poczekań aż patelnia się nagrzeje a masło rozpuści.
  3. Nakładać na patelnię chochelką porcję ciasta.
  4. Smażyć z obu stron aż naleśniki się zarumienią.

Smacznego!