Blog single

BezglutenowePierogi bezglutenowe, nie takie straszne w przygotowaniu

Dla tych co glutenu unikają Święta często są jeszcze wyzwaniem. No bo jak je przeżyć bez pierogów? Taka nasza polska tradycja.

Ale nie martwcie się proszę, że ich u was zabraknie. Wystarczy przygotować ciasto według przepisu i z radością w sercu lepić ile się da. Będzie ich dużo. Ja spróbowałam, udało się. Jest smacznie. Farsz – to już inny temat. Każdy robi to co lubi i na co ma ochotę. Pierogi bezglutenowe nie są sezonowe a całoroczne 🙂 Smakują na słono i na słodko. Zapraszam do kuchni.

Składniki:

  • 200g mąki ryżowej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki gryczanej
  • jajko
  • szklanka (250ml) wrzątku
  • szczypta soli
  • jedna z mąk do podsypywania ciasta
  1. Na stolnicę wysypać wszystkie mąki i sól.
  2. Usypać z mąk kopczyk, zrobić wgłębienie, dodać jajko.
  3. Ciasto zagnieść, dodając stopniowo wodę.
  4. Ciasto należy ugniatać tak długo, aż powstanie zwarta kula.
  5. Gotowe ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką. Od razu lepić pierogi. Parzone ciasto nie lubi czekać.
  6. Na stolnicę wysypać odrobinę mąki, brać po kawałku gotowego ciasta i rozwałkowywać.
  7. Przygotować tackę, na której układać będziemy ulepione pierogi. Posypać tackę mąką, aby pierogi nie przylepiły się do niej.
  8. Z rozwałkowanego ciasta wycinać koła, lepiej mniejsze niż większe.
  9. Gdyby ciasto lekko przeschło można dodać odrobinę ciepłej wody i zagnieść.
  10. Nakładać farsz, składać ciasto na pół i łączyć brzegi na przykład za pomocą widelca.
  11. W garnku zagotować wodę z solą.
  12. Gotowe pierogi wkładać delikatnie do gotującej się wody. Lekko zamieszać, aby nie przykleiły się do dna.
  13. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię wody wyjmować je za pomocą łyżki cedzakowej.

Do pierogów dodałam cebulkę podsmażoną na maśle klarowanym (ghee) oraz kostkę sojową, która miała przypominać skwarki.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us