Pierniczki!
Magia Świąt ….. zabiegani, bo tyle jeszcze przygotowań przed nami. Bo tyle spraw na liście „na wczoraj”. A może jednak zwolnimy? Odpuścimy? Warto.
Bo jaki jest sens tego zabiegania? No i co będziemy pamiętać, gdy pierwsza Gwiazdka zgaśnie a goście rozejdą się do swoich domów? Więc plan mam taki – wyrzuć połowię spraw bardzo ważnych ze swojej listy, nie martw się na zapas, uśmiechnij się do siebie, zrób zimową herbatę i przygotuj ciasto na pierniczki. A potem twórz z ciasta piernikowego swoje kształty ulubione, niech dom wypełni się cudownym zapachem. Zaproś do kuchni rodzinę i razem cieszcie się chwilą. A jeśli pierniki znikną jeszcze przed Świętami, to nic. W pamięci zostaną te miłe chwile. Zapraszam więc do kuchni.
Czas przygotowania:
- 15 minut przygotowanie ciasta
- 3-4h ciasto leżakuje w zamrażalniku
- 1h pieczenie 3 – 4 blach
Składniki:
- 3 szklanki mąki kasztanowej – używam miarek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki masła klarowanego ghee
- 2 łyżki napoju roślinnego, np. ryżowego, o temperaturze pokojowej
- 1 1/2 łyżki przyprawy do pierników
- 1 łyżka kakao lub karobu
- mąka ryżowa do podsypywania ciasta
- Do miski wsypać mąkę kasztanową, dodać jajko, proszek do pieczenia, sodę, miód, ksylitol, przyprawę do pierników, napój roślinny, kakao lub karob.
- Masło klarowane rozpuścić w rondelku, a gdy przestygnie dodać do pozostałych składników.
- Wszystko połączyć i uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 3-4 godziny do zamrażalnika.
- Wysypać na stolnicę mąkę ryżową.
- Dzielić ciasto na kawałki, podsypywać mąką, rozwałkowywać na grubość ok 5mm, wycinać pierniki za pomocą foremek.
- Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
- Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 6 minut.
- Upieczone pierniczki przechowywać w metalowej puszce.
Smacznego!
Smacznego!