Ciastka maślane z przyprawą do pierników (też mogą być)
Skoro już zrobiłam przyprawę, to trzeba było sprawdzić jak będzie się komponowała z ciastkami. Skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na ciasteczka maślane z lawendą, który znajdziecie tu na blogu i …..
zabrałam się do pracy. Efekt zadowalający. Ciastka z przyprawą korzenną, na ksylitolu mogę też być ozdobą świątecznego stołu.
Czas przygotowania:
- 10 minut przygotowanie ciasta
- 1/2 h leżakowanie ciasta w lodówce
- 1/2 h pieczenie (2 blachy)
Składniki:
- 250 gr mąki orkiszowej typ 550
- 175 gr masła (prosto z lodówki)
- 1 jajko
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki przyprawy do pierników
Przepis na przyprawę do pierników tu:
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą na stolnicy i cierpliwie zagniatać aż powstanie zwarta kula. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ⁰C, przygotować blachy do pieczenia wykładając je papierem.
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować porcję i wycinać kółeczka o dowolnej wielkości; układać na blasze do pieczenia.
- Blachę włożyć do piekarnika i piec 13-15 minut. (Proponuję przy pierwszej porcji zachować czujność – czas pieczenia może być różny).
- Gotowe ciasteczka wyjąć z piekarnika a gdy ostygną przełożyć do pudełka.
Smacznego!