Słodkości

Ciastka maślane z przyprawą do pierników (też mogą być)

Skoro już zrobiłam przyprawę, to trzeba było sprawdzić jak będzie się komponowała z ciastkami. Skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na ciasteczka maślane z lawendą, który znajdziecie tu na blogu i …..

zabrałam się do pracy. Efekt zadowalający. Ciastka z przyprawą korzenną, na ksylitolu mogę też być ozdobą świątecznego stołu.

Czas przygotowania:

  • 10 minut przygotowanie ciasta
  • 1/2 h leżakowanie ciasta w lodówce
  • 1/2 h pieczenie (2 blachy)

Składniki:

  • 250 gr mąki orkiszowej typ 550
  • 175 gr masła (prosto z lodówki)
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki przyprawy do pierników

Przepis na przyprawę do pierników tu:

  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą na stolnicy i cierpliwie zagniatać aż powstanie zwarta kula. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą  i włożyć na pół godziny do lodówki.
  2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ⁰C, przygotować blachy do pieczenia wykładając je papierem.
  3. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować porcję i wycinać kółeczka o dowolnej wielkości; układać na blasze do pieczenia.
  4. Blachę włożyć do piekarnika i piec 13-15 minut. (Proponuję przy pierwszej porcji zachować czujność – czas pieczenia może być różny).
  5. Gotowe ciasteczka wyjąć z piekarnika a gdy ostygną przełożyć do pudełka.

Smacznego!