Blog single

BezglutenoweFrytki z batatów

Wszyscy lubimy frytki. A bataty świetnie się na nie nadają. Znacie bataty? To poznajcie, bo z nich można przygotować nie tylko frytki, ale i pyszną zupę-krem, pastę do chleba na zakwasie. Mogą też być dodatkiem do zapiekanki. Robiłam też już z nich kluski (przepis znajdziecie na moim pierwszym blogu Gotuj z Orkiszowymi).

Przeczytałam, że istnieje około 400 odmian batatów, o różnym kolorze skórki, od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, do białego. Miąższ może mieć różną barwę, w zależności od odmiany – białą, pomarańczową lub żółtą. U nas najbardziej dostępne są bataty pomarańczowe – i z nich przygotowałam frytki. Zabieramy się do pracy, dzieci je polubią, i dorośli też 😉

Składniki dla 3 osób:

  • 3 większe bataty, ok 1kg
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka grubo ziarnistej soli
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  1. Bataty starannie umyć pod bieżącą wodą. Można obrać ze skórki, ja tego nie robię.
  2. Pokroić w słupki i włożyć do miski, zalać oliwą, dodać rozmaryn.
  3. Dokładnie wymieszać, aby bataty pokryły się oliwą z rozmarynem.
  4. Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temperatury 220 ⁰C z termoobiegiem.
  5. Na blachę wyłożyć bataty, tak aby nie leżały na sobie, posypać grubo ziarnistą solą i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  6. Piec ok 20 – 25 minut, do momentu aż frytki się zarumienią. Warto sprawdzać pod koniec pieczenia czy się nie przypiekają.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us