To jest ten czas. Czas na rzodkiewkę. No i nie wyrzucamy liści! Spróbujcie zrobić z nich pesto – jest pyszne.
Super smakuje. Będzie idealnym dodatkiem do makaronu, grzanki z chleba na zakwasie czy czego tam jeszcze chcecie. Dzisiaj poeksperymentujemy z liśćmi rzodkiewki a potem, kto wie …. może natka marchewki, kalarepy. Rozkręcam się!
Składniki:
- liście z jednego pęczka rzodkiewki
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 garści orzechów nerkowca
- 1 ząbek drobno pokrojonego czosnku – może być, ale nie musi
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- Liście rzodkiewki umyć pod bieżącą wodą, lekko osuszyć, włożyć do blendera.
- Wrzucić orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, czosnek (może być).
- Dolać oliwę, dodać sól i pieprz.
- Wszystko zblendować na gładką masę.
Smacznego!