Bezglutenowe,  Do chleba

Pesto z liści rzodkiewki

To jest ten czas. Czas na rzodkiewkę. No i nie wyrzucamy liści! Spróbujcie zrobić z nich pesto – jest pyszne.

Super smakuje. Będzie idealnym dodatkiem do makaronu, grzanki z chleba na zakwasie czy czego tam jeszcze chcecie. Dzisiaj poeksperymentujemy z liśćmi rzodkiewki a potem, kto wie …. może natka marchewki, kalarepy. Rozkręcam się!

Składniki:

  • liście z jednego pęczka rzodkiewki
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • 1 ząbek drobno pokrojonego czosnku – może być, ale nie musi
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  1. Liście rzodkiewki umyć pod bieżącą wodą, lekko osuszyć, włożyć do blendera.
  2. Wrzucić orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, czosnek (może być).
  3. Dolać oliwę, dodać sól i pieprz.
  4. Wszystko zblendować na gładką masę.

Smacznego!