Bezglutenowe,  Do chleba

Hummus tradycyjny

Uwielbiam! Jeśli jeszcze nie robiliście to najwyższy czas, aby to zmienić. Takie proste a takie ….. pyszne! A gdy już zrobicie to – zjadamy go łyżką prosto ze słoika, smarujemy nim chleb, naleśniki, tortillę, zjadamy razem z falafelami, nachosami, szparagami, selerem naciowym, marchewką ….

Jestem absolutną fanką hummusu. Kiedy się w nim zakochałam? Nie pamiętam, ale lubię gdy coś przygotowuje się szybko a potem podaje w różnych wariantach więc to miłość do grobowej deski. Miałam kilka podejść do hummusu aż wreszcie doszłam do perfekcji. Bo jak coś robić to robić to dobrze 🙂 To co? Zapraszam do kuchni 🙂

Uwaga! Ciecierzycę moczymy 12 godzin przed przygotowaniem hummusu!

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 3 łyżki tahiny (pasta sezamowa)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do polania
  1. Namoczoną ciecierzycę gotować w osolonej wodzie aż będzie miękka; ok. 30-45 minut.
  2. Odlać ciecierzycę, ale zachować wodę od gotowania.
  3. Ugotowaną ciecierzycę wsypać do blendera, dodać posiekany czosnek, tahinę, ok 1/2 szklanki wody z gotowania – uwaga z ilością wody; można dodawać stopniowo.
  4. Zblendować, dodać sok z cytryny, sól i pieprz i blendować dalej aż do uzyskania gładkiej masy.
  5. Przed podaniem polać delikatnie oliwą z oliwek.

Smacznego!