Słodkości

Pastéis de nata

Cudowny, jedyny i wyjątkowy smak babeczek przypomina mi podróż do Portugalii. Ciągle widzę siebie siedzącą w małej cukierni ….

Chcieć to móc. Po kilku próbach udało mi się w domu odtworzyć ten cudowny smak. Dzielę się z wami tym co kocham 🙂

Składniki na 24 sztuki:

2 płaty ciasta francuskiego

3 łyżki mąki orkiszowej typ 550

1 i 1/4 szklanki mleczka kokosowego

1 szklanka cukru trzcinowego

1 laska cynamonu

2/3 szklanki wody

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, przepis znajdziecie tu: http://www.orkiszoweblog.pl/ekstrakt-z-wanilii/

6 dużych żółtek

W moich przepisach używam zawsze tych samych miarek: 1 szklanka ma pojemność 250 ml, 1 łyżka ma pojemność 15 ml

  1. W miseczce wymieszać rózgą kuchenną 1/4 szklanki mleczka kokosowego z 3 łyżkami przesianej mąki orkiszowej i wanilią, odłożyć.
  2. W garnuszku zagotować wodę z laską cynamonu i cukrem – doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.
  3. W drugim garnuszku zagotować mleczko kokosowe. Wrzącym mlekiem zalać rozprowadzoną mąkę i wymieszać rózgą kuchenną. Z syropu cukrowego wyjąć cynamon i cały syrop przelać do mleczka z mąką, wymieszać. 
  4. Żółtka roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać do wody i mleczka, wymieszać. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia, mieszając, zdjąć z palnika. Odstawić – mieszanka będzie bardzo rzadka, tak ma być.
  5. Przygotować formę do muffinów – wysmarować masłem. Rozwinąć. ciasto francuskie i oddzielić od papieru. Zwinąć ponownie i ciąć na kawałki o szerokości 1 cm. Układać w foremkach, tak by ciasto po wyłożeniu zajęło dno i boki foremek. Do gniazdek z ciasta przelewać mieszankę, nalewając ją do 3/4 wysokości boków ciasta, nie więcej.
  6. Piec w temperaturze 290ºC przez około 8-9 minut. Jeśli wasz piekarnik grzeje maksymalnie do 270ºC piec w takiej temperaturze około 5 minut plus z termoobiegiem dodatkowo 2-3 minuty dłużej. Wyjąć z piekarnika. Uwaga, są bardzo gorące. Poczekać aż przestygną, wyjąć z foremek i gotowe 🙂
  7. Babeczki można lekko posypać cynamonem.

Smacznego!