Słodkości,  Z dodatkiem lawendy

Muffiny lawendowe

Jak bardzo cieszy dzień, w którym zaplanujesz upiec coś z lawendą w tle. Przepis dedykuję pewnej pani, która w swoich zbiorach gazet z przepisami przechowała tę, w której znajdował się przepis na babeczki.

Po drobnej modyfikacji przepisu w kuchni zapachniało ciastem a po upieczeniu i odczekaniu kilku chwil ciasto przeszło zapachem lawendy. Tak niewiele a tak wiele 🙂

Składniki na 6 muffinek:

  • 1/2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
  • 150g mąki orkiszowej typ 550 lub 630
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek
  • 2 łyżki mleka bez laktozy lub napoju roślinnego, np. ryżowego
  • 6x papilotki do muffinek
  1. Kwiaty lawendy rozgnieść w moździerzu.
  2. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i lawendą na puszystą masę, dodać jajka , mąkę i mleko lub napój roślinny
  4. Wszystkie składnik połączyć.
  5. Ciasto przekładać do papilotek na 2/3 wysokości.
  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 180⁰C i wstawić formę z muffinami na 25-30 minut, do momentu aż się zarumienią.
  7. Wyjąć z piekarnika 🙂

Można przygotować lukier, np. z dodatkiem cytryny i udekorować nim babeczki.

Smacznego!