Bezglutenowe,  Przekąski

Chrupiąca ciecierzyca

Najlepiej mieć ją zawsze pod ręką. Zaspokoi pierwszy głód, będzie dobrym dodatkiem do sałatek, zastąpi grzanki w zupie a na imprezach popcorn 🙂

Dla tych, którzy borykają się z nadwagą – ciecierzyca zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie. Będzie świetnym zamiennikiem mięsa – to dla tych, którzy mięsa nie jedzą i szukają produktów białkowych. No i oczywiście będzie bardzo smacznie 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka (250ml) suchej ciecierzycy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej lub papryki słodkiej wędzonej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Mogą też być inne dodatki (przyprawy), takie jak lubicie.

  1. Ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na około 5-6 godzin. Robimy tak w przypadku wszystkich strączkowych, ponieważ dzięki temu będą lżej trawione.
  2. Namoczoną ciecierzycę odsączyć na sicie i jeszcze raz dokładnie przepłukać a następnie włożyć do garnka, zalać wodą i gotować z dodatkiem soli, pod przykryciem ok 40 minut (do godziny).
  3. Ugotowaną ciecierzycę odsączyć na sicie, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200⁰C, wstawić blachę i piec z funkcją góra/dół 15 minut
  5. W misce połączyć oliwę z przyprawami
  6. Po 15 minutach wyjąć ciecierzycę z piekarnika, wymieszać z oliwą i przyprawami a następnie ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut.
  7. Po upieczeniu można zostawić w piekarniku do wystygnięcia, albo wyjąć i przełożyć do słoika.

Smacznego!