Chrupiąca ciecierzyca
Najlepiej mieć ją zawsze pod ręką. Zaspokoi pierwszy głód, będzie dobrym dodatkiem do sałatek, zastąpi grzanki w zupie a na imprezach popcorn 🙂
Dla tych, którzy borykają się z nadwagą – ciecierzyca zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie. Będzie świetnym zamiennikiem mięsa – to dla tych, którzy mięsa nie jedzą i szukają produktów białkowych. No i oczywiście będzie bardzo smacznie 🙂
Składniki:
- 1 szklanka (250ml) suchej ciecierzycy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej lub papryki słodkiej wędzonej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Mogą też być inne dodatki (przyprawy), takie jak lubicie.
- Ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na około 5-6 godzin. Robimy tak w przypadku wszystkich strączkowych, ponieważ dzięki temu będą lżej trawione.
- Namoczoną ciecierzycę odsączyć na sicie i jeszcze raz dokładnie przepłukać a następnie włożyć do garnka, zalać wodą i gotować z dodatkiem soli, pod przykryciem ok 40 minut (do godziny).
- Ugotowaną ciecierzycę odsączyć na sicie, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200⁰C, wstawić blachę i piec z funkcją góra/dół 15 minut
- W misce połączyć oliwę z przyprawami
- Po 15 minutach wyjąć ciecierzycę z piekarnika, wymieszać z oliwą i przyprawami a następnie ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut.
- Po upieczeniu można zostawić w piekarniku do wystygnięcia, albo wyjąć i przełożyć do słoika.
Smacznego!