Blog single

BezglutenoweChrupiąca ciecierzyca

Najlepiej mieć ją zawsze pod ręką. Zaspokoi pierwszy głód, będzie dobrym dodatkiem do sałatek, zastąpi grzanki w zupie a na imprezach popcorn 🙂

Dla tych, którzy borykają się z nadwagą – ciecierzyca zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie. Będzie świetnym zamiennikiem mięsa – to dla tych, którzy mięsa nie jedzą i szukają produktów białkowych. No i oczywiście będzie bardzo smacznie 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka (250ml) suchej ciecierzycy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej lub papryki słodkiej wędzonej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Mogą też być inne dodatki (przyprawy), takie jak lubicie.

  1. Ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na około 5-6 godzin. Robimy tak w przypadku wszystkich strączkowych, ponieważ dzięki temu będą lżej trawione.
  2. Namoczoną ciecierzycę odsączyć na sicie i jeszcze raz dokładnie przepłukać a następnie włożyć do garnka, zalać wodą i gotować z dodatkiem soli, pod przykryciem ok 40 minut (do godziny).
  3. Ugotowaną ciecierzycę odsączyć na sicie, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200⁰C, wstawić blachę i piec z funkcją góra/dół 15 minut
  5. W misce połączyć oliwę z przyprawami
  6. Po 15 minutach wyjąć ciecierzycę z piekarnika, wymieszać z oliwą i przyprawami a następnie ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut.
  7. Po upieczeniu można zostawić w piekarniku do wystygnięcia, albo wyjąć i przełożyć do słoika.

Smacznego!


Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us