Śniadania

Pancakes

Był deszczowy poranek. I jak tu dobrze rozpocząć dzień? Tylko z pancakes; słodkie, puszyste placuszki. Zawsze się udają.

Przygotujcie na śniadanie, polane syropem klonowym albo z dodatkiem świeżych owoców. Dzieci to polubią.

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej typ 550
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki napoju roślinnego, np. ryżowego
  • 75 g masła: roztopionego i przestudzonego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  1. Jajka lekko roztrzepać przy pomocy rózgi kuchennej (powinny się lekko spienić).
  2. Dodać napój roślinny, roztopione masło. Wymieszać rózgą kuchenną.
  3. Dodać przesianą mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy i sól.
  4. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiego ciasta.
  5. Smażyć na suchej patelni z obu stron na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki.
  6. Odkładać na talerz.
  7. Podawać z syropem klonowym, miodem lub świeżymi owocami.

Smacznego!