Pancakes
Był deszczowy poranek. I jak tu dobrze rozpocząć dzień? Tylko z pancakes; słodkie, puszyste placuszki. Zawsze się udają.
Przygotujcie na śniadanie, polane syropem klonowym albo z dodatkiem świeżych owoców. Dzieci to polubią.
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej typ 550
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki napoju roślinnego, np. ryżowego
- 75 g masła: roztopionego i przestudzonego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- Jajka lekko roztrzepać przy pomocy rózgi kuchennej (powinny się lekko spienić).
- Dodać napój roślinny, roztopione masło. Wymieszać rózgą kuchenną.
- Dodać przesianą mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy i sól.
- Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiego ciasta.
- Smażyć na suchej patelni z obu stron na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki.
- Odkładać na talerz.
- Podawać z syropem klonowym, miodem lub świeżymi owocami.
Smacznego!