Śniadania

Chałka i dzień jest dobry!

Zapach drożdżowego ciasta rozchodzący się po domu od samego rana …. Bezcenne. Mogę wstać nawet o 5:00, aby tak właśnie rozpocząć dzień.

Nie wiem czy i wy tak macie, ale ja łagodnieję kiedy czuję takie zapachy. Błogość mnie otula. Życie składa się z takich drobnych przyjemności, doceniam i zauważam to. Zapraszam więc o świcie do kuchni. Powitajcie dzień z uśmiechem.

Składniki:

  • 500g mąki orkiszowej typ 550
  • 200ml napoju ryżowego lub osianego lub orkiszowego
  • 100ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 5g suchych drożdży lub 20g świeżych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  1. Olej kokosowy rozpuścić w wodzie.
  2. Dodać ciepłe mleko, cukier oraz drożdże.
  3. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
  4. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól.
  5. Dodać mieszankę z drożdżami. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, np. za pomocą miksera.
  6. Zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.
  7. Rano zagnieść do momentu aż przestanie kleić się do rąk i zapleść w warkocz ( YouTube podpowie jak to zrobić).
  8. Gotowy warkocz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 ⁰C.
  9. Piec 35-40 minut.

Smacznego!