Bezglutenowe,  Napoje

Kawa – gotowana z przyprawami

A gdy masz ochotę na kawę, nie odmawiaj sobie. Wybierz tylko jej najlepszy wariant. Bo to chwila przyjemności, która może sprawić, że nasz dzień będzie bardzo dobry.

Kawy nie należy pić w biegu, niech to będzie rytuał. Najlepiej gdy parzymy świeżo mieloną. Gdy zapach kawy rozchodzi się przyjemnie wokół nas. A jeszcze lepiej gdy dodamy do niej przyprawy – polecam ten wariant zwłaszcza zimą. A potem otuleni w koc, z dobrą książką w ręce …. sami wiecie co.

Czas przygotowania:

  • ok 10-15 minut

Składniki dla 1 osoby:

  • 2 łyżki świeżo (najlepiej) zmielonej kawy; zmielona drobno
  • 300 ml zimnej wody
  • 1/8 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • 2-3 ziarna kardamonu świeżo utartego w moździerzu lub szczypta sproszkowanego
  • 1 goździk
  • 1 gwiazdka anyżu
  1. Do tygielka lub garnuszka wsypać cukier, zalać odrobiną wody, zamieszać aż cukier się rozpuści.
  2. Dodać kawę i przyprawy, zalać pozostałą wodą, zamieszać.
  3. Ustawić na ogniu i delikatnie podgrzewać aż kawa zacznie się pienić, ale nie gotować. Czynność można powtórzyć kilka razy. Im więcej tym aromat kawy będzie intensywniejszy.
  4. Kawę odstawiamy, przelewamy i gotowe.

Smacznego!