Kawa – gotowana z przyprawami
A gdy masz ochotę na kawę, nie odmawiaj sobie. Wybierz tylko jej najlepszy wariant. Bo to chwila przyjemności, która może sprawić, że nasz dzień będzie bardzo dobry.
Kawy nie należy pić w biegu, niech to będzie rytuał. Najlepiej gdy parzymy świeżo mieloną. Gdy zapach kawy rozchodzi się przyjemnie wokół nas. A jeszcze lepiej gdy dodamy do niej przyprawy – polecam ten wariant zwłaszcza zimą. A potem otuleni w koc, z dobrą książką w ręce …. sami wiecie co.
Czas przygotowania:
- ok 10-15 minut
Składniki dla 1 osoby:
- 2 łyżki świeżo (najlepiej) zmielonej kawy; zmielona drobno
- 300 ml zimnej wody
- 1/8 łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- 2-3 ziarna kardamonu świeżo utartego w moździerzu lub szczypta sproszkowanego
- 1 goździk
- 1 gwiazdka anyżu
- Do tygielka lub garnuszka wsypać cukier, zalać odrobiną wody, zamieszać aż cukier się rozpuści.
- Dodać kawę i przyprawy, zalać pozostałą wodą, zamieszać.
- Ustawić na ogniu i delikatnie podgrzewać aż kawa zacznie się pienić, ale nie gotować. Czynność można powtórzyć kilka razy. Im więcej tym aromat kawy będzie intensywniejszy.
- Kawę odstawiamy, przelewamy i gotowe.
Smacznego!