Warsztaty

Z miłości do gotowania podejmę wyzwanie prowadzenia warsztatu kulinarnego.

Wiem, że wiele osób chciałoby zmienić nawyki żywieniowe, ale obawiając się, że temat jest trudny a przygotowywanie posiłków czasochłonne, marzenia o zmianach odpływają w dal ….

Moje początki też nie były łatwe, ale teraz wiem, że aby zdrowo gotować wcale nie trzeba spędzać w kuchni wielu godzin. Wiele razy podkreślałam, że przygotowanie potraw w moich przepisach jest takie jak lubię czyli łatwe i szybkie. Chętnie podzielę się więc moją wiedzą z innymi.


Warsztat – kuchnia izraelska

Na początku października 2019 roku miałam okazję poprowadzić warsztaty, których tematem była kuchnia żydowska.

To bardzo kolorowa i różnorodna kuchnia. Wiele w niej podobieństw do kuchni arabskiej, włoskiej, wschodniej a nawet greckiej. Naród żydowski czerpał wiedzę ze wszystkich zakątków wędrując przez świat. Nie miał swoich narodowych potraw, za to był bardzo konserwatywny w ich przygotowywaniu i tak jest to dnia dzisiejszego.

W warsztatach wzięło udział 15 osób. To było wyzwanie – przygotować warsztaty i dobrać tak ilość składników, aby każdy miał okazję spróbować wszystkich przygotowywanych potraw.

Na stole pojawiły się: sałatki, pity, hummus, falafele, zupa pomidorowa na zakwasie, pieczone bakłażany z pomidorami, musabbaq, słodkie cygara z ciasta filo.

Obie grupy prowadzone przeze mnie wykazały się ogromnym zaangażowaniem i wszystkie potrawy zostały przygotowane zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisach. Cieszyłam się bardzo, patrząc na grupę i jej chęć do poznawania i odkrywania potraw do tej pory nieznanych. Na koniec była wspólna degustacja, wymiana uwag i doświadczeń zdobytych podczas warsztatu. Dziękuję za ten wspólny i inspirujący czas!

Część przepisów przygotowywanych podczas tych warsztatów znajdziecie tu, na moim blogu. Zapraszam do lektury a potem do kuchni!